keskiviikko 13. toukokuuta 2009

Pentujen BARF-ruokinta

Pennun BARF-ruokinta on varsin helppoa. BARF-ruokinnassa tarkoitus ei ole saavuttaa tasapainoa jokaisen aterian kohdalla, vaan tasapaino saavutetaan päivien tai viikkojen kuluessa. Ts. jokaisen aterian EI tarvitse olla tasapainoitettu kaikkien ruoka-aineiden suhteen. Näinhän oma ruokavaliommekin koostuu. Koiranpennun ruokavalion pääainekset ovat lihaiset luut, murskatut vihannekset sekä sisäelimet. Näihin perusraaka-aineisiin lisätään pieniä määriä muita raaka-aineita sekä vitamiinitäydennystä.

60 % ruokavaliosta koostuu ns. lihaisista luista, jotka pennulle annetaan ehdottomasti RAAKANA. Luut voivat olla kanan siipiä ja kauloja, lampaan tai vasikan kylkiluita tms. Possun sorkkia voit antaa kun pentu on vähän vanhempi (n. 6 kk). Voit myös joskus antaa pennulle raakaa kalaa, esim. lohen perkuujätteitä. Kala olisi kuitenkin pienelle pennulle jauhettava, jotta ruodot eivät takerru kurkkuun.

Voit käyttää mitä tahansa luita sinulla on helpoiten saatavilla, tärkeintä on että luut ovat raakoja ja niiden liha-luu -suhde on n. 1:1. Erittäin tärkeää on myös että pentu pystyy syömään myös luut eikä vain lihaa niiden päältä.

Lihaisten luiden lisäksi voit antaa pennulle "ajankuluksi" suurempia, ns. dinosaurusluita. Nämä voivat olla esim. naudan reisi- ja sääriluita tms. Niiden tarkoitus on antaa pennulle puuhaa ja myös lihaksille terveellistä isometristä harjoitusta. Kun pentu repii ja raastaa lihaa ja kalvoja luiden päältä, sen leuat, niskalihakset, etujalat ja itse asiassa koko keho työskentelee ja vahvistuu.

Pennun ruokavalion loppu 40 % koostuu sitten vihannes-sisäelin-mössöstä. Vihannekset ja sisäelimet annetaan myös raakana, pieneksi jauhettuna. Vihanneksiksi käyvät mitkä tahansa helposti saatavilla olevat sesonkituotteet. Vältä kuitenkin antamasta sipulia, perunaa ja suuria määriä kaalia. Erinomaisesti sopivat salaatit, pinaatti, kesäkurpitsa, tomaatit, kurkku ym. Myös hedelmät sopivat, esim. banaani, päärynä, omenat. Sisäeliminä voit antaa naudan ja sian maksaa, munuaisia, sydäntä, kieltä, keuhkoa, naudan mahalaukkua ym.

Kun valmistat vihannes-sisäelinmössön, lisää n. 2 kg:aan mössöä:

1 dl maustamatonta luonnon jogurttia
3 raakaa kananmunaa
5-6 tl tai kapselia lohiöljyä
1-2 kynttä valkosipulia
2-3 rkl merilevää (esim. Solid Gold SeaMeal)
B- ja C-vitamiinia

Voit valmistaa mössöä niin paljon kuin kerralla haluat ja pakastaa sen sopivina annoksina. Juuri ennen ruokintaa lisää 200-400 IU E-vitamiinia päivässä pennun koosta riippuen. Lisäksi annetaan 1-2 tl kalanmaksaöljyä muutaman kerran (3-4) viikossa.

Lihaisia luita ja mössöjä annetaan siis suhteessa 60:40. Eli jos pentu syö 3 kertaa päivässä, se saa kaksi luuateriaa ja yhden mössöaterian.

Kuinka paljon pennulle annetaan?

Pennun terveelle kehitykselle on tärkeää, että se kasvaa hitaasti. Kasvavan pennun pitäisi olla hoikka ja aina hieman nälkäinen. Pennun tulisi saada ruokaa n. 2/3 määrästä jonka se kykenisi syömään, jos saisi syödä vapaasti.

Kuulostaa monimutkaiselta? Voit kuitenkin itse arvioida ja laskea määrän. Aloita punnitsemalla pentu. Tämän jälkeen laske paljonko on 10 % pennun painosta. Tämä on aloitusmäärä ruokaa. Eli 10 kg pennulle yhteensä 1 kg ruokaa päivässä. (600 g lihaisia luita ja 400 g mössöä)

Anna tämä määrä useampana päivänä ja seuraa pentua. Jos pentu ei pysty syömään enempää ja jättää ruokaa, olet löytänyt sen maksimaalisen ruokamäärän. Pudota nyt ruokamäärä 2/3:een tästä määrästä (400 g lihaisia luita ja 260 g mössöä).

Jos pentu vaikuttaa nälkäiseltä saatuaan ruokaa 10 % painostaan, lisää ruokamäärää vähitellen, kunnes pentu ei voi syödä enempää. Sitten kun löydät tuon määrän, pudota ruuan määrä 2/3:een siitä.

***

Tämä teksti on suoraan lainattu eläinlääkäri Anne Kolsin tekstistä. Kolsi on erittäin hyvin perehtynyt koirien BARF-ruokintaan.

Ei kommentteja: